Niedowaga jest stanem organizmu, w którym występuje zbyt mała ilość tkanki tłuszczowej w stosunku do zapotrzebowania zgodnego ze wzrostem, wiekiem oraz płcią.
Jest wynikiem dostarczania do organizmu zbyt małej ilości energii pochodzącej z pożywienia.
Przyczyny niedowagi
Główną przyczyną niedowagi jest przyjmowanie zbyt małej ilości pokarmów w stosunku do zapotrzebowania, jednak niedowaga może być również wynikiem występowania chorób takich jak:
zakażenia bakteryjne, choroby metaboliczne (cukrzyca typu I), zaburzenia hormonalne, choroby pasożytnicze, nadczynność tarczycy, anoreksja, bulimia, nietolerancje pokarmowe, depresja, nadmierny stres, nadużywanie alkoholu.
Konsekwencje niedowagi
Skutkami niedowagi mogą być:
zaburzenia miesiączkowania, schorzenia układu naczyniowo – sercowego, niskie ciśnienie krwi, anemia, niepłodność i problemy z utrzymaniem ciąży, obniżenie odporności, paradontoza, wypadanie włosów, suchość skóry, trudno gojące się rany, nasilenie objawów depresyjnych, uczucie zimna, obniżenie nastroju, brak motywacji do działania, szybka męczliwość organizmu.
Leczenie niedowagi
Wyeliminowanie problemu jakim jest niedowaga wiąże się ze zwiększeniem ilości przyjmowania pokarmów oraz zwróceniem uwagi na ich jakość.
Niezbędne jest regularne spożywanie posiłków i dbanie o to, aby dzienna ilość kilo kalorii przekraczała dobowe zapotrzebowanie energetyczne.
Najlepszym rozwiązaniem jest udanie się do specjalisty dietetyka, w celu uzyskania pomocy w ułożeniu zbilansowanej diety.