Uczulenie na dane substancje przypisuje się ok. 1/3 społeczeństwa, jednak nie znaczy to, że mamy do czynienia z alergią pokarmową. Ta występuje u 4-8% dzieci i 2-4% dorosłych.
Najczęściej alergia pokarmowa dotyczy takich substancji jak mleko krowie, seler, zboża, orzechy, ryby, owoce morza, pomidor, soja, cytrusy. Nieleczone zaburzenie u dzieci może prowadzić do rozwoju alergicznego nieżytu nosa oraz astmy oskrzelowej. Najczęściej za jej wystąpienie odpowiadają geny – alergia pokarmowa jest dziedziczna.
Czy alergia pokarmowa jest groźna?
Spożycie pokarmu z alergenem najczęściej wywołuje reakcje układu pokarmowego – biegunkę, nudności, wymioty, ale zdarza się również, że towarzyszą temu inne objawy jak atopowe zapalenie skóry i wstrząs anafilaktyczny. Szczególnie narażone na wstrząs anafilaktyczny są osoby chorujące na astmę.
U dzieci mogą występować również zakażenia dróg oddechowych, a nawet problemy ze snem. Należy pamiętać jednak o tym, że uczulenie na dane składniki lub nietolerancja (np. laktozy czy fruktozy) to nie to samo, co alergia pokarmowa, która może nieść za sobą znacznie poważniejsze skutki.
Leczenie alergii pokarmowej
Diagnoza i leczenie alergii pokarmowej nie są wcale skomplikowane. Należy udać się do alergologa, wykonać testy skórne oraz badania krwi, które wykażą nietolerancję, a następnie należy dobrać dietę eliminacyjną.
Jeśli sami mamy problem z wyeliminowaniem pewnych substancji i składników z diety, warto udać się do dietetyka, który rozpisze jadłospis dostarczający niezbędnych mikro- i makroelementów, przy jednoczesnym wystrzeganiu się niebezpiecznych dla nas składników.