Nietolerancja pokarmowa to reakcja organizmu, będąca wynikiem spożycia określonego rodzaju pokarmu.

Częstą przyczyną występowania nietolerancji jest brak enzymów odpowiedzialnych za trawienie określonej grupy produktów.

 

Do najczęstszych nietolerancji pokarmowych zaliczamy: nietolerancję laktozy (cukier mleczny), fruktozy (cukier owocowy), oraz nietolerancja IgG zależna (objawy pojawiają się często po kilku dniach od spożycia pokarmu).

Przyczyną występowania nietolerancji pokarmowych jest wytwarzanie przez układ odpornościowy przeciwciał, które są magazynowane w tkankach i stopniowo prowadzą do ich uszkodzenia.

 

Objawy nietolerancji pokarmowych

 

Do najczęstszych objawów nietolerancji pokarmowych zaliczamy:

 

  • przewlekłe zmęczenie, apatia, migreny, zaburzenia koncentracji, obniżony nastrój, stany depresyjne;
  • nadwaga i otyłość, zespół jelita drażliwego, nadciśnienie;
  • biegunki, zaparcia, wzdęcia, uczucie przelewania w brzuchu, zgaga, opuchnięcia;
  • problemy skórne, łupież, łojotok, łuszczyca;
  • zaburzenia przemiany materii, problemy ze schudnięciem.

 

Leczenie nietolerancji pokarmowych

 

Pierwszym etapem w przypadku wystąpienia niepożądanych objawów, jest wykonanie badania w kierunku wykrycia nietolerancji pokarmowych. Wyniki wskażą, które produkty należy wyeliminować z diety. Testy wykonuje się w specjalistycznych laboratoriach.

 

Po uzyskaniu wyników badań, kolejnym krokiem jest wizyta u specjalisty w dziedzinie dietetyki, który pomoże w ułożeniu zbilansowanej diety.

 

"Jeżeli potrafisz coś wymarzyć, potrafisz także to osiągnąć."

Walt Disney